2009. szeptember 15., kedd

Hőlégballonozás

Nem fogjátok elhinni, hogy mit is csináltam most a hétvégén. Itt a nagy várakozásban (akkor még nem tudtam hogy mikor fogok repülni) mindennel el kell ütni az időt, és voltam annyira szerencsés hogy elhívtak hőlégballonozni. Elmentem és baromi jó volt:)

KÉPGALÉRIA

Az egész rendezvény Agárdon volt. 3 helyszínen folyt igazából a program. Az egyik a Viking hotel volt (elég korrekt kis hely) ahol a pilóták, meg a mannschaftok laktak. Aztán ott volt a Csutora étterem ami Magyarországon elég előkelő helyet foglal el és persze ott volt a parkerdő, ahol az akció kibontakozott.

Elsőnek furának tűnik, de aztán maga a konstrukció egyáltalán nem bonyolult, nem bonyolult összerakni, egyszerű legózásnak tűnik persze viszonylag testesebb építőelemeket használva. Vezetni... nahh az már bonyolultabb. Hatalmas tapasztalatot igényel az, hogy a ballont folyamatosan 1 adott magasságon tartsuk, meg a leszállást koordinálni stb. De persze ezért vannak pilóták.

Pénteken ebédre értem le. Ettünk majd elmentünk aludni. Nem semmi program igaz?:)
Aztán fél 5-kor volt egy briefing amin elmondták az időjárást, hogy mire lehet számítani, a beosztást, meg minden egyebet. Majd kigurultunk a rétre.

Ez egy hatalmas hely volt, ahol bőven elfért 20+x ballon felfújva, szőröstül-bőröstül meg 2 helikopter is.


Elején úgy volt hogy a rossz idő miatt nem fogunk felszállni de aztán meggondolta magát a pilóta (meg a szél erőssége is enyhült) és úgy döntött felszállunk.
Elkezdtük összerakni a ballont. Először a kosarat, meg a gyertyákat (bazinagy gázfúvókák:D) és utána rögzítették hozzá a ballont magát. A ballon a földön fekszik ilyenkor, a kosarat meg el kell dönteni hogy normálisan fel lehessen fújni. Először csak egy ventilátorral fújják aztán később amikor már kell bele a meleg levegő is, akkor bekapcsolják a gyertyákat és uccu neki felfűtik.
Nah ettől aztán már elkezd emelkedni a ballon és szépen lassan függőleges helyzetbe kerül, aminek következtében a kosár is normális -álló- helyzetbe kerül.
Ilyenkor már eléggé ki van téve a ballon a szellőknek és kismillió ember csimpaszkodik a kosáron hogy ne szálljon el. Ilyenkor még óvintézkedésként előtte kikötik a kosarat a kereső-szállító autóhoz. Nekem azt mondták hogy egy ballon teljesen felfújva, készen a repülésre eléri a 3 tonnát is, amit azért lehetett érezni. Már a felfújáskor is voltak olyan érzéseim, hogy úristen nem fogom tudni megtartani és elszállok...

Aztán uzsgyi beszállás a ballonba, ahol négyen voltunk. Majd felszállás. A felszállás ugyan gyorsan történik, de semmi kellemetlenség nincs benne. Semennyire sem ráz, semennyire nem veszélyes. A kilátás pazar, és hihetetlenül nyugodt minden. Komolyan, madártávlatból (sőt még afelett) nézni a tájat, lebegni hangtalanul fantasztikus érzés!

Aztán egyre inkább közelített a leszállás pillanata. Mondanom sem kell hogy ez már félelmetesebb mutatvány. Tudniillik, ha fúj a szél akkor a ballon nagyon megy. 20-30-40 km/h és többel. És ha ilyen sebességgel látod elsuhanni a földet pár méterre alattad akkor belegondolsz hogy nem lesz olyan sima függőleges leszállás.
Termelődött egy kicsit az adrenalin de kemény, fasza gyerek vagyok nem ijedek meg ilyen dolgoktól.

Becsapódtunk, és egy jó 30 méteren keresztül felszántottuk a mezőt ahova megérkeztünk. Ilyenkor leguggolva, kapaszkodni kell mint állat, és elviselni hogy rád esik az aki feletted van. Nagyon élveztem:) Baromi jó móka így megérkezni. Kicsit félelmetes ám szerintem pont ez a lényeg.

Amikor aztán megállt a ballon kiszállt mindenki, kidugóztuk a ballont (kiengedtük belőle a meleg levegőt) aztán összerakodtunk és vártunk. Vártunk, mert a keresőcsapatnak fogalma sem volt hogy hol vagyunk. Beesteledett mire megérkeztek, mi meg már farkas éhesek voltunk.

Minden embert aki életében először repül fel kell avatni. Én nem mesélem el milyen a felavatás, mert azt át kell élni. Furcsa, vicces, megtisztelő, és még minden egyéb.

Annyit el kell mondanom, hogy hihetetlen élményben volt részem, és nem tudom eléggé megköszöni azoknak akik ezt lehetővé tették számomra. Élveztem és remélem, hogy még fogok ballonozni később is:)


Itt tessék tudakolózni: SKYTEAM BALLOON



3 megjegyzés:

  1. micsoda fícsör ártikül.
    ha nem lenne dárga mulatság még ki is próbálnám, bár ami késik...azt majd elveszi az apeh. :D
    viszont a földet a fejemre kihagynám és a pezsit meg a számba kérném :D

    VálaszTörlés
  2. Protekció, kapcsolati tőke Danikám:)

    Tudod a kommunizmus is ettől volt szép:)

    VálaszTörlés
  3. Jah és a földes-pezsis dolog kötelező:)

    VálaszTörlés