2010. március 2., kedd

Demográfia blabla

Sok sok emberke él itt. Amolyan olvasztótégely már maga a szakan is, nem hogy kuwait. Gondoltam megpróbálok írni erről valamit. Ha nagyon politikailag inkorrekt lenne akkor le fogom szedni. Úgyis jönni fognak a visszajelzések.

Szóval alant az Én személyes benyomásaim vannak, remélem semmi offenzív nem került bele az írásba, mert azt egyáltalán nem akartam. Azt akarom, hogy az Én szememen keresztül kapjatok egy kis betekintést arról hogy kik vannak itt. Remélem olvasni tudó emberek olvasnak...

Btw, nem tudom emlékeztek-e még Hassanra. Ő volt az egyik 10. szinten lakó, de leköltözött a 9.re. Nos, most kicsit csípi a szemem az a temérdek mennyiségű füst amit az odaégett csirkéje okoz de megpróbálok tovább írni... Tudjátok telefont kapott és visszament a 9.re miközben itt hagyta a tűzön a csirkét. A többi magától jött:)

Akkor jöjjenek szépen sorjában.

Az arabok. Belőlük viszonylag sokféle van a szakanban. Magát a szakant, és annak felügyeletét az egyiptomiak látják el. Ez kiterjed persze a kaffetériára is. Tehát ők a főnökök. Feledékenyek, mindent holnapra tolnak, szórakoznak és szívatják az embert, ám azon kívül, hogy kétszer majdnem megvertem egyazon konyhás emberkét nincs túlzott bajom velük. Inkább viccesek, de a munkájukat elvégzik.

Kik azok akik a piszkos munkát végzik? Nos a névtelen, ugyanolyan pakisztáni, indiai bangladeshi. Ők takarítanak, Őket küldik a jordánok ketrecét kitakarítani, mindig Őket veszik elő. Megkönnyítik az életet az biztos. Egy egész kis láthatatlan hadsereg. A bangladesiekkel jó viszonyt ápolok, jó arcok, szerethető emberek.

A kuvaitit most kizárnám mert ilyen náció nem lakik szakanban. Illetve szaúdi is csak 1 van: nem tudom hogy került ide szerintem simán csak eltévedt.
Akik az úgymond legarisztokratább arab népség itt azok a bahreiniek. Legalábbis Én úgy gondolom. Mindig fessek, mindig illatosak, látszik hogy van pénzük, majdnem mindegyiknek autója van, gyönyörű disdásában járnak, felcsapják a rayban-t hozzá és kész is a klasszikus gazdag arab. Nincsenek annyira sokan, körülbelül 10-15-en lehetnek.

A több arab hozzájuk képest csórónak néz ki. Ott vannak a jordánok akik nagyon jó arcok, bár egy idő után falra tud mászni tőlük az ember. Általános higiéniát természetesen jól ismerik, Ők maguk tiszták, a ruháik frissek, ám a környezetükre és ezáltal más környezetére már magas ívből tesznek. A narancs meghámozása és utána eldobása, a sütidobálás minden héten előadódik. Az üvöltözés és a többi is, ami leginkább állatkertbe való nem ide. Nagyon közvetlenek.

Egy yemenit ismerek, a jordán haverja, nem vesz részt a baromkodásban, teljesen nyugodt, és fél mindentől. Ismeretlentől és ismerttől egyaránt irtózik. Emberileg az egyik legjámborabb, legkedvesebb ember. Hülye hangja van amin az 10. emelet illetve az átutazók mind sikítva röhögnek, a dazsaazs (csirkee) felkiáltás védjegyévé vált.

Irániak nem arabok. Kikérik maguknak. Ők a nagy lázadók. Mindegyik gizda akar lenni, mindegyik azt hiszi hogy ha volt valami nője és ivott a cimbikkel valami borzalmas házi alkoholt akkor kemény legény... Hát nem tudom. Inkább nem folytatom.
Más arabot nem is nagyon tudok mondani.

Jöjjenek a bentlakók másik hatalmas szelete az afrikaiak.
Nos az afrikaiakról sok mindent el lehet mondani. Azt hogy nagyok azt nem. Azok az amerikai afrikaiak, az "őslakosok" nem tudtak egy jól táplált európai fölé nőni:)
Nos vannak mindenhonnan. Hassan elefántcsontparti, nigériából rengetegen, guineai, dzsibuti, meg még egy csomó országból. Rendkívül vallásos, közvetlen emberekről van szó, a személyi illetve még az intim szféra is ismeretlen számukra. Ami kellemetlenebb, hogy 80%-ban az általános higiénia is elmarad a kívánt szinttől, ezért a lifthasználat olykor olykor fájdalmas élmény. A koránt kívülről tudják.

Aztán ott vannak az ázsiaiak. Itt az afgántól kezdve a filippínón át az indonézig mindent beleértek. Nos ők nagyon változatosak. A filippínó és az indonéz legtöbbször jól nevelt, szokatlanul visszahúzódó népség.

Az afgánok, illetve a kazahok meg a többi sztyeppe népség (ne feledjük, mi is innen jöttünk, kicsit látszik is) nem valami okos. Nem tudok Többet mondani, egyszerűen halvány lila gőzük sincs a világról. Van olyan aki arabul nem beszél, de a koránt kívülről tudja. Kicsit hihetetlen hallgatni az egyik legnagyobb arcot az egyetemen (és itt mindenki tudja hogy misztika POWAAA) aki meséli hogy az ember nem beszél arabul, de ha két szót mondasz neki neki a koránból akkor az egész oldal fejből kitolja neked. Nos, ilyen a legtöbb ember. Remélem ez mond valamit. Talán ők a "legnagyobb muszlimok".

A koreaiak. Őket szeretem. Nagyon. Ők voltak az elsők akikkel összehaverkodtam. Rendkívül talpraesettek, fizikailag kicsik mint minden normális ázsiai, de ez ne tévesszen meg mert szétkapnak mint foxi a lábtörlőt. Két év katonaság, és testük általános gondozása a szellem érdekében, eléggé szívósakká teszi őket. Szeretnek enni, hülyülni, felvilágosultak, sok mindenben hasonlítanak egy átlag európaihoz. Nagyon szorgalmasak, tudásvágyuk a japánokéval vetekszik, habár többet buliznak és kalandoznak. Azt lehetne mondhatni hogy a koreai az a bulisabb japán. Személyi szférát és intim szférát nem annyira tisztelik, ám a más kultúrából jötteket megfigyelik és alkalmazkodnak. Érzékenyek is tudnak lenni bizonyos témákra. Nagyon kedvelem őket.

Japánok. Mint a filmekben. Két lábon járó sztereotípiák. Nagyon udvariasak, mindig bocsánatot kérnek. Kb. azért is hogy ha orrba vágod őket: bocsánat. És meg is hajol. Elköszönni csak hajlongással egybekötve megy. Aranyos. A házidat is megírják helyetted, ha megkérd őket. Állítólag folyamatosan tanulnak, gyakorlatilag is, csak éppen nem mindig látszik. Mindenesetre prok, meg kell hagyni. Szeretjük őket.

Oroszok. Nos ki nem ismeri őket? A meglepő az hogy az ittlévők nem nőttek túl nagyra. Bámulatos dolog amúgy hogy egy csapat amerikai átlagban mennyire nagyobb termetűek. És nem arra gondolok hogy dagadtak, hanem arra hogy több a csont, több az izom, nagyobb felület. Sok a hormon a kajában? Szóval oroszok. Kemény gyerekek, nem porcelánból vannak. Látszik és érződik rajtuk. Poénból simán leteperik egymást a porba és nekiállnak birkózni, miközben a kazah egy hatalmas szivarral a szájában pöfékelve nézi őket. Komolyan már csak a tömeg kellene meg a bankók és mehetne a fogadás, meg a "csináld ki!". Kazah emberkét nagyon bírom amúgy. Könnyedén veszi az életet.

Mivel folytassam? Mivel jobb nem jut eszembe, ezért jöjjön egy kis Európa.

Nos van egy bolgár, egy lengyel és egy magyar.
Lengyelből illetve magyarból csak 1-1 fiú van ami azt eredményezi hogy Ők nem szedik össze a cimbiket, hogy akkor anyanyelven dumálva megbeszéljük a nap történéseit és tervezzünk valamit. A bolgár is eléggé szeparált így Ő is kénytelen más nyelveket sűrűn használni, míg a másik kettőnek kötelező. Hála az égnek és a viszonylag közeli földrajzi elhelyezkedésnek, illetve világnézeti beállítottságnak a magyar és lengyel fél szavakból is megérti egymást, és az nem a kurva. Talán Ők a legkritikusabbak, ami sokak szemében tüske, illetve megkövetelik a személyi szférák határainak tisztelését, az intimről nem is beszélve. Talpraesettségük a koreaiakkal összevetve talán közepes szinten van, de az összes többi nációhoz képest jóval nagyobb.

Az európainak van pár hatalmas "előnye" is a többiekhez képest. Két legfontosabb ezek közül: viszonylag szabad helyről jönnek, ami azt jelenti hogy nem hisznek semmiben, és ehhez szorosan kapcsolódik a másik is: nem sok minden érdekli őket. Értsd: képesek dolgokat magas ívből lepottyantani. A béketűrő és ennek éllentétje japán pedig, a szó szoros értelmében falra mászik ettől.

Nos most itt abbahagyom. jöhetnek kérdések, illetve javaslatok. Személyes benyomásaim kerültek leírásra, és próbáltam a politikai korrektséget megtartani.

1 megjegyzés:

  1. Hallod-e, nagyon kellemes olvasmánynak bizonyult ez így reggeli semmitevő óráimban. :) Jó olvasgatni a blogod, már a múltkori nemzeti ünnepesre is akartam reflektálni, de valahogy lemaradt. Itthon a helyzet kb. változatlan, amennyire én tudom, mondjuk buli-buli hátán, de közben azért készülök a felvételimre is. Áprilisban MOME, májusban BKF. nemisizgulokegykicsitsem. :)

    VálaszTörlés